За Перущица

Перущица

Градът с около 5000 жители е разположен в подножието на северните склонове на Родопите, на 257 м. над морското равнище. Намира се на 22 км. югозападно от г. Пловдив и магистрала Тракия. Перущица заедно със съседните  селища Кричим, Устина, Брестовица, Първенец и др. до Асеновград, съставляват т.нар. Родопска яка известна с производството на плодове и зеленчуци, грозде и бели и червени вина.

Перущица е включена в 100-те национални туристически обекти на Българския туристически съюз.  Археологическите находки от тракийско и римско време сочат, че селището е твърде старо – наследник на древния град Драговец. Наименованието Перущица идва според някои източници от името на славянския бог Перун или от гръцката дума “перистера” – гълъб, а според други – от крепостта Перестица, споменавана във византийски хроники. Забележителен исторически и архитектурен паметник е Червена църква – раннохристиянски храм от V век намиращ се на 2 км североизточно от Перущица.

Перущица е обявена като историческо селище от  Априлското въстание  в 1876 г. и в борбата за освобождението на България от османско господство. Църквата “Св.Арахангел Михаил” и градският исторически музей съхраняват историческото и културно наследство и свидетелстват за икономическия и културен възход на града в епохата на българското Възраждане. Построеното в 1850 г. училище “Св.Св.Кирил и Методий” е  известно като Дановото учиище, тъй като първият учител в него е големият български възрожденски деец Христо Г.Данов. В тази сграда перущенци посрещат Васил Левски за да подготвят Априлското въстание. В памет на героите от Април 1876 г. Девети май се празнува като най-голям местен празник.

Малко са селищата, които могат да се похвалят със 120-годишна спортна слава. В Перущица са родени, възпитани и израснали звезди на българския баскетбол като Кръстина Гьошева – дългогодишен капитан на женския национален баскетболен отбор, забележителните баскетболистки Бистра Пампова и Мария Тотова, Ани Бакова – световен шампион по гребане, Емил Гроицов- медалист от олимпийските игри и мн. др. Перущенец е и най-силният мъж на планетата Стоян Тодорчев. Някога софиянци попитали: ”От къде идва тая сила, та побеждават, а спортистите отговорили: ”От перущинската природа и свежест, от перущинското грозде и най-пивкото вино….От героичния дух на дедите-априлци и най-вече от вярата във величието на Перущица.”

От Перущица, по живописен планински път се стига до с. Скобелево /16 км/  и с. Чурен /20 км/, хижа „Върховръх” и хотел „Родопи” разположени на 1200-1400 м надморска височина, в самата сърцевина на Западните Родопи. От тук се откриват невероятно красиви гледки към море от заоблени склонове обрасли с гъсти иглолистни гори и с поляни  като килим от горски цветя. Допирът до девствената природа, както и изгледът на старите каменни къщи и битът на хората останал не много променен от  прединдустриалната епоха – всичко това е вълнуващо преживяване за български и чуждестранни туристи.

Advertisements