Хижа Върховръх

Хижа „Върховръх” се намира на 22 км от Перущица,  на 1550 м надморска височина сред вековна борова гора, в подножието на едноименния връх, дал името и на целия Върховръшки рид .Хижата разполага със 100 легла в стаи с по 3 и 4 легла, етажни санитарни възли и бани, 2 апартамента и столова. Приготвя се вкусна и питателна храна от местни готвачи.

В съседство с хижата се намира курортното селище „Върховръх” с около 300 вили на перущенци и собственици от Пловдив и региона. В курорта работи  ресторант, а през лятото и магазин за хранителни стоки на РПК „Успех”-Перущица.

Обширните вечно зелени гори и чудни поляни наоколо предлагат възможности за пълноценен отдих и наслада за любителите на природата. Изобилието на горски ягоди, малини, боровинки, къпини и гъби правят хижата още по-атрактивна.

През 2003 г. по проект финансиран от „Шнайдер-електрик” в хижата беше оборудвана зала за семинари и обучения, което подобри условията за провеждане на детски и ученически лагери и други форми на младежкия отдих. По традиция тук се провеждат тържествата за   студентския празник 8 декември и за посрещане на Нова година.

Хижата е включена в националната мрежа от  хижи на БТС и  е предпочитано място за много любители на пешия туризъм. От тук започват няколко туристически маршрута, които отвеждат до исторически места и красиви природни гледки:

  • Хижа „Върховръх” – хижа „Бряновщица” – хижа „Академик” – 3 часа
  • Хижа „Върховръх” – село Чурен – Тъмрашките развалини – 2 часа
  • Хижа „Върховръх” – „Комаров камък” – 1 час
  • Хижа „Върховръх” – в. Модър – 2 часа и 30 минути
Advertisements